KURMA MELAWAN DIABETIS

Kurma adalah buah manis dari buah kurma. Mereka biasanya dijual sebagai buah kering dan dinikmati sendiri atau di smoothie, pencuci mulut dan hidangan lain. Oleh kerana manisnya semula jadi, kesannya terhadap gula darah mungkin menjadi perhatian bagi mereka yang menghidap diabetes.

Kurma mempunyai rasa manis yang agak tinggi dalam satu gigitan yang kecil. Walau bagaimana pun rasa manis tersebut bersumber daripada fruktosa semula jadi, iaitu jenis gula yang terdapat dalam buah. Sebiji kurma tanpa biji (kira-kira 24 gram) mengandungi 67 kalori dan kira-kira 18 gram karbohidrat.

Tahap gula dalam darah boleh menjadi sukar untuk dikendalikan di kalangan penderita diabetes, dan mereka yang menghidapnya biasanya disarankan untuk berhati-hati dengan pengambilan karbohidrat mereka. Memandangkan kandungan karbohidratnya yang tinggi, kurma mungkin menimbulkan kebimbangan.

Walau bagaimanapun, apabila dimakan dengan kuantiti yang sesuai, kurma boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat jika anda menghidap diabetes.

Sebiji kurma kering mengandungi hampir 2 gram serat, atau 8% dari Nilai Harian (DV). Ini penting, kerana serat makanan membantu tubuh anda menyerap karbohidrat dengan kadar yang lebih perlahan, dan keadaan ini sangat penting bagi penghidap diabetes. Karbohidrat yang lebih lambat dicerna, mengurangkan kemungkinan gula darah anda melonjak selepas makan.

Pengaruh Kurma Terhadap Kandungan Gula Di Dalam Darah

Indeks glisemik (GI) adalah kaedah mengukur kesan karbohidrat pada kadar gula darah anda. Ia diukur pada skala 0 hingga 100, dengan glukosa asli (gula) ditetapkan sebagai 100 – gula darah anda yang paling tinggi dapat melonjak setelah makan makanan. Karbohidrat GI rendah mempunyai GI 55 atau lebih rendah, sementara karbohidrat GI tinggi berada pada kedudukan 70 atau lebih tinggi. Karbohidrat GI sederhana duduk tepat di tengah dengan GI 56–69.

Dengan kata lain, makanan dengan GI rendah menyebabkan turun naik kadar gula di dalam darah dan insulin yang kurang ketara. Sebaliknya, makanan dengan GI tinggi dengan cepat meningkatkan gula di dalam darah. Ini sering kali boleh menyebabkan kemerosotan gula dalam darah, terutama pada penderita diabetes, yang badannya lebih sukar untuk mengawal variasi ini.

Orang yang menghidap diabetes pada amnya harus berusaha mematuhi makanan dengan GI yang lebih rendah. Ini membantu mereka menguruskan tahap gula dalam darah mereka. Pada mereka yang menghidap diabetes jenis 2, gula dapat terkumpul di aliran darah dan meningkat ke tahap yang sangat tinggi.

Namun begitu disebalik kemanisan di dalam kurma, kurma mempunyai GI yang rendah. Ini bermakna, jika dimakan secara sederhana, ianya selamat bagi penghidap diabetes.

Satu kajian meneliti GI 1.8 auns (50 gram) dari 5 jenis kurma biasa. Ia mendapati bahawa kurma umumnya mempunyai GI rendah, antara 44 dan 53, yang mungkin sedikit berbeza bergantung pada jenis kurma. Tidak ada perbezaan yang signifikan dalam GI kurma ketika diukur pada orang dengan dan tanpa diabetes.

Satu lagi ukuran kesan makanan terhadap gula dalam darah adalah beban glisemik (GL). Tidak seperti GI, GL menyumbang bahagian yang dimakan dan jumlah karbohidrat dalam hidangan tertentu. Untuk mengira GL, kalikan GI makanan dengan gram karbohidrat dalam jumlah yang anda makan dan bahagikan nombor itu dengan 100.

Ini bermaksud bahawa 2 biji kurma kering (48 gram) mempunyai kira-kira 36 gram karbohidrat dan GI sekitar 49, maka nilai GL adalah sekitar 18. Karbohidrat dengan GL rendah adalah antara 1 dan 10; karbohidrat GL sederhana antara 11 dan 19; sementara karbohidrat GL tinggi berukuran pada 20 atau lebih tinggi. Ini bermaksud makanan ringan yang terdiri daripada 2 biji kurma berisi GL sederhana.

Sekiranya anda menghidap diabetes, disarankan untuk makan tidak lebih dari 1 atau 2 biji pada satu masa. Pengambilan kurma bersama dengan sumber protein – seperti sebilangan kecil kacang – juga membolehkan karbohidrat dicerna dengan lebih perlahan, seterusnya membantu mencegah lonjakan gula darah.

Kurma mempunyai profil pemakanan yang mengagumkan dan rasa manis semula jadi. Kerana kurma adalah sumber fruktosa semula jadi, kurma mungkin menjadi perhatian bagi penghidap diabetes. Namun, kerana kurma mempunyai GI rendah dan GL sederhana, mereka selamat bagi penghidap diabetes secara sederhana – yang diterjemahkan menjadi tidak lebih dari 1 hingga 2 kurma pada satu masa.

 

Sumber : Healthline

Similar Posts