MINYAK PALING SIHAT DI DUNIA

Kebanyakan orang bersetuju bahawa minyak zaitun extra virgin sangat sihat. Sebagai sebahagian daripada diet Mediterranean, minyak tradisional ini telah menjadi makanan utama bagi beberapa penduduk yang paling sihat di dunia. Kajian menunjukkan bahawa asid lemak dan antioksidan dalam minyak zaitun dapat memberikan beberapa manfaat kesihatan yang kuat, termasuk penurunan risiko penyakit jantung.

PENGHASILAN MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun adalah minyak yang telah diekstrak dari buah zaitun, buah dari buah zaitun. Proses pengeluarannya sangat mudah. Zaitun boleh ditekan untuk mengekstrak minyaknya, tetapi kaedah moden melibatkan penghancuran zaitun, mencampurkannya bersama-sama, dan kemudian memisahkan minyak dari pulpa dalam sentrifugal. Selepas sentrifugasi, sejumlah kecil minyak tetap berada di pomace. Minyak sisa boleh diekstrak menggunakan pelarut kimia dan dikenali sebagai minyak zaitun pomace. Minyak zaitun pomace biasanya lebih murah daripada minyak zaitun biasa dan mempunyai reputasi buruk.

Membeli jenis minyak zaitun yang betul sangat penting. Terdapat tiga nilai utama minyak zaitun – halus, dara, dan extra virgin. Minyak zaitun extra virgin adalah jenis yang paling kurang diproses atau ditapis. Minyak zaitun extra virgin dianggap sebagai jenis minyak zaitun yang paling sihat. Ia diekstrak menggunakan kaedah semula jadi dan diseragamkan untuk kesucian dan kualiti deria tertentu seperti rasa dan bau. Minyak zaitun yang benar-benar extra virgin mempunyai rasa yang berbeza dan tinggi antioksidan fenolik, itulah sebab utama mengapa ia sangat bermanfaat.

Secara sah, minyak sayuran yang dilabelkan sebagai minyak zaitun tidak boleh dicairkan dengan jenis minyak lain. Walaupun begitu, adalah mustahak untuk memeriksa label dengan teliti dan membeli dari penjual yang berwibawa.

KOMPOSISI MINYAK ZAITUN EXTRA VIRGIN

Minyak zaitun extra virgin cukup berkhasiat. Ia mengandungi jumlah vitamin E dan K yang sederhana dan banyak asid lemak bermanfaat.

Satu sudu besar (13.5 gram) minyak zaitun mengandungi yang berikut:

  • Lemak tepu: 14%
  • Lemak monounsaturate: 73% (kebanyakannya asid oleik)
  • Vitamin E: 13% daripada Nilai Harian (DV)
  • Vitamin K: 7% daripada DV
  • Terutama, minyak zaitun extra virgin bersinar dalam kandungan antioksidannya.

Antioksidan aktif secara biologi, dan sebilangannya dapat membantu melawan penyakit serius. Antioksidan utama minyak termasuk oleocanthal anti-radang, serta oleuropein, bahan yang melindungi kolesterol LDL (buruk) dari pengoksidaan. Sebilangan orang mengkritik minyak zaitun kerana mempunyai nisbah omega-6 hingga omega-3 yang tinggi (lebih dari 10: 1). Walau bagaimanapun, jumlah lemak polyunsaturated masih rendah, jadi ini seharusnya tidak menjadi perhatian.

Keradangan kronik dipercayai antara pendorong utama banyak penyakit, termasuk penyakit jantung, barah, sindrom metabolik, diabetes, dan arthritis. Ada yang berspekulasi bahawa kemampuan minyak zaitun untuk melawan keradangan di sebalik banyak manfaat kesihatannya. Asid oleik, asid lemak yang paling terkenal dalam minyak zaitun, didapati dapat mengurangkan penanda keradangan seperti protein C-reaktif.

Walau bagaimanapun, kesan anti-radang utama minyak itu disebabkan oleh antioksidannya, terutamanya oleocanthal, yang telah terbukti berfungsi seperti ibuprofen, ubat anti-radang yang popular. Para penyelidik menganggarkan bahawa jumlah oleocanthal dalam 50 ml (kira-kira 3.4 sudu besar) minyak zaitun dara memberikan kesan yang serupa dengan 10% dos ibuprofen dewasa untuk menghilangkan rasa sakit.

Juga, satu kajian menunjukkan bahawa zat dalam minyak zaitun dapat mengurangi ekspresi gen dan protein yang menjadi perantara. Perlu diingat bahawa keradangan kronik dan rendah biasanya agak ringan, dan memerlukan bertahun-tahun atau beberapa dekad untuk melakukan kerosakan. Menggunakan minyak zaitun extra virgin dapat membantu mencegah hal ini terjadi, yang menyebabkan pengurangan risiko pelbagai penyakit radang, terutama penyakit jantung.

Penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok, adalah antara penyebab kematian yang paling biasa di dunia. Banyak kajian pemerhatian menunjukkan bahawa kematian akibat penyakit ini rendah di kawasan tertentu di dunia, terutama di negara-negara di sekitar Laut Mediterranean. Pemerhatian ini pada awalnya mendorong minat terhadap diet Mediterranean, yang seharusnya meniru cara orang-orang di negara-negara itu makan.

Kajian mengenai diet Mediterranean menunjukkan bahawa ia dapat membantu mencegah penyakit jantung. Dalam satu kajian utama, ia mengurangkan serangan jantung, strok, dan kematian sebanyak 30% (15).

Minyak zaitun extra virgin melindungi daripada penyakit jantung melalui banyak mekanisme:

  • Mengurangkan keradangan. Minyak zaitun melindungi daripada keradangan, pendorong utama penyakit jantung.
  • Mengurangkan pengoksidaan kolesterol LDL (buruk). Minyak ini melindungi zarah LDL dari kerosakan oksidatif, faktor utama dalam perkembangan penyakit jantung.
  • Meningkatkan kesihatan saluran darah. Minyak zaitun meningkatkan fungsi endotelium, yang merupakan lapisan saluran darah.
  • Membantu menguruskan pembekuan darah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak zaitun dapat membantu mencegah pembekuan darah yang tidak diingini, ciri utama serangan jantung dan strok.
  • Menurunkan tekanan darah. Satu kajian pada pesakit dengan tekanan darah tinggi mendapati bahawa minyak zaitun menurunkan tekanan darah dengan ketara dan menurunkan keperluan ubat tekanan darah sebanyak 48%.

Memandangkan kesan biologi minyak zaitun, tidak menghairankan bahawa orang yang mengonsumsi jumlah yang paling banyak mengurangkan kemungkinannya cenderung mati akibat serangan jantung dan strok. Sebenarnya, bukti itu cukup kuat untuk mengesyorkan bahawa orang yang mempunyai atau berisiko tinggi terkena penyakit jantung perlu memasukkan minyak zaitun tambahan dalam diet mereka.

 

Sumber : Healthline

Similar Posts